Hoe overleef ik de stress van de feestdagen ….

Stress van de feestdagen? Ja, steeds meer mensen voelen stress bij het idee om kerst en oud en nieuw feestelijk door te komen. Een twee-ouder gezin kan soms al lastig zijn om aan alle verwachtingen van de familie te voldoen. Hoe gaat dat bij jullie? Bij ons was standaard eerste kerstdag hele dag bij mijn ouders, met cadeautjes onder de kerstboom. Tweede kerstdag op de koffie bij mijn schoonfamilie. Tot de kinderen verkering kregen en het daar net andersom ging, toen werd het overleggen eerste of tweede kerstdag waar en bij wie. “Derde” kerstdag, jou ik weet die bestaat niet, hielden we een pyjamadag. Gewoon helemaal niets, lekker lui thuis, uitbuiken en doen waar je zin in hebt. Een balansdag houden. 
Ik kan me voorstellen dat het in een samengesteld gezin nog moeilijker is om iedereen tevreden te houden en de feestdagen gezellig door te komen. De standaard van de nieuwe schoonfamilie is vast anders en iedereen wil toch ook de kinderen zien. Het lijkt mij een hele puzzel. Of ben je alleen met je kind en wil je hem/haar een perfecte kerst geven.

Vaak hoor ik van collega’s en vrienden dat ze nog van alles moesten regelen, kerstcadeautjes, een kerstmenu en dan ook nog boodschappen daarvoor. Wat dat betreft was ik verwend, mijn moeder vond het namelijk heerlijk om dat allemaal te doen, inclusief de boodschappen. Ze was maanden van te voren al bezig met plannen en voorbereiden. De last minute boodschappen waren dan ook niet zo’n grote opgave. En wij? Wij schoven gewoon aan. Tweede kerstdag was iets makkelijks, maar toch feestelijk eten. Ik ben namelijk geen keukenprinses en vind het ook niet leuk om uitgebreid te koken. Toen de kinderen groot genoeg waren vond ik het wel leuk om hen te helpen met het klaarmaken van het kerstdiner.

De titel van dit stuk is: “hoe overleef ik de feestdagen?”. Zoals alle andere dagen. Wees lief voor jezelf. Vind je iets niet leuk, communiceer dat dan. Vraag hulp. Kerst is een christelijke feestdag om de geboorte van Jezus te vieren. Het gaat niet om de cadeaus en het eten. En het is zeker niet de bedoeling dat je gestrest wordt van deze dagen. Ja, maar … ik heb verplichtingen, ik kan de kinderen niet teleurstellen etc.
Vind je echt dat je niet onder die verplichtingen uit kan? Kijk er dan eens anders naar. Ook ik heb verplichtingen gehad, waar ik niet onderuit kon. Achteraf (en dat is makkelijk praten) vielen ze best mee en zijn het mooie herinneringen geworden. Dit jaar vieren we kerst alleen nog met onze zoon. Onze beide ouders zijn overleden en onze dochter woont in het buitenland en kan niet komen. We zullen zeker de mooie herinneringen aan die prachtig gedekte tafel en heerlijke eten van mijn moeder ophalen. Was het een verplichting? Ja, zeker, we konden haar toch niet teleurstellen.

Plan verplichtingen in, zorg dat je er tijd voor vrijmaakt. Kijk welk onderdeel je eraan wel leuk vindt. Kijk daar naar uit. En soms zijn er in het leven nu eenmaal dingen die niet leuk zijn, dat mag ook. Alles hoeft niet facebook proof te zijn.
Het leven is niet perfect en ook de feestdagen niet. Geniet van die momenten dat ze het (bijna) wel zijn. Bouw rust in. Wees voorbereid. Als je uitgerust de feestdagen in gaat, scheelt dat ook al een hoop stress. Laat je van te voren eens lekker masseren (een magneetmassage is perfect om te ontspannen), ga naar de schoonheidsspecialiste of als je het leuk vindt, laat je nagels doen. Ik draag natuurlijk mijn magneetsieraden, waardoor ik meer energie heb en uitgeruster ben, niet gestrest dus.

Merk je dat het je toch teveel wordt? Neem even tijd voor jezelf, al is het maar heel kort. Doe je ogen dicht, adem een paar keer diep in en uit en visualiseer een plek waar jij je gelukkig voelt, aan zee, in het bos etc. En lach om jezelf! Er gebeurt dan ook fysiek iets met je, in plaats van het stress hormoon adrenaline (waardoor je wilt vluchten), maak je het gelukshormoon endorfine (zorgt voor euforie) aan. Mijn vader zei vaak: “… altijd blijven lachen”.
Een gelukkig mens is veel aantrekkelijker dan een perfecte kerstmaaltijd.

 

Ik wens jullie allemaal gezellige en magnetische feestdagen!

p.s. heb jij nog tips om de feestdagen met minder stress door te komen? Ik lees ze graag hieronder.

 

12 Comments

 • Linda

  Reply Reply 10 december 2018

  Ha Jeannette,

  Ik doe erg mijn best om te doen waar ik me goed bij voel en onttrek me graag aan verplichtingen. Dat vind ik weleens moeilijk….dingen voelen niet voor niets als verplichting. Jouw advies te kijken naar welk onderdeel ik er wel leuk aan vindt en daarnaar uit te kijken ga ik zeker toepassen. Dank je wel!

  Ik geloof dat we allemaal zelf verantwoordelijk zijn voor onze verwachtingen. Ik voor de mijne en jij voor de jouwe. Dit houdt in dat je dus niemand teleur kan stellen. Een ander kan wel teleurgesteld zijn door een beslissing of handeling van jou, maar dat is niet jou verantwoordelijkheid.

  Deze gedachte helpt mij….juist als ik denk dat ik iets ‘moet’ om anderen te plezieren. Wellicht helpt hij ook een ander.

  Nogmaals dank!

  • Jeannette Bal

   Reply Reply 12 december 2018

   Mooi gezegd. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen gevoel. Rekening houden met elkaar komt ook van 2 kanten. Dat vergeet ik zelf ook wel eens. Bedankt.

 • Corinne van Ravels

  Reply Reply 10 december 2018

  Inderdaad niet teveel stress om het eten. Samen koken kan ook gezellig zijn. En mijn tip: geen nieuw recept met Kerst maken. Lekker herhalen waar je eerder al van zat te smikkelen. Veel plezier die dagen.

  • Jeannette Bal

   Reply Reply 12 december 2018

   Goede tip samen een beproefd recept maken. Gezellig en gegarandeerd lekker.

 • Maartje

  Reply Reply 10 december 2018

  Ik wens ook jou een magnetisch mooie kerst!’

  • Jeannette Bal

   Reply Reply 12 december 2018

   Bedankt Maartje. Hoe en met wie je het ook viert jij ook.

 • Nanda

  Reply Reply 10 december 2018

  Hai Jeanette,

  Met een samengesteld gezin is het inderdaad puzzelen. Vorig jaar hebben wij op eerste kerstdag pyjamadag gehouden en dus geen familieverplichtingen. Dat beviel best goed. Dit jaar weer wel en dat doen we met liefde. We kiezen deze kerst voor een consuminderkerst en willen graag duurzamer de feestdagen ingaan. Minder stress over boodschappen denk ik zo. Fijne feestdagen gewenst!

  Warme groet, Nanda

  • Jeannette Bal

   Reply Reply 12 december 2018

   consuminderen … daar ben ik ook voorstander van.

 • Marga

  Reply Reply 10 december 2018

  Met een moeder die beide kerstdagen meestal ‘onder de pannen’ is (ze wordt altijd door meerdere zussen of broers uitgenodigd), schoonfamilie in Cuba, een man die moet werken en dochter die bij haar vriend is, heb ik het rijk alleen, heerlijk. Lekker lezen, wandelen of naar de film. Wat lekkers voor mezelf en ik geniet heerlijk van de rust….

  • Jeannette Bal

   Reply Reply 12 december 2018

   herkenbaar werkende man met kerst. Gelukkig was Henk dan wel deels thuis om samen kerstontbijt of laat diner te vieren. Fijn dat je zo van je rust kunt genieten.

 • Talitha Vrugt

  Reply Reply 11 december 2018

  Heel herkenbaar, Jeannette, het lijkt ieder jaar wel steeds complexer te worden met twee gescheiden huishoudens en alle nieuwe familie die daar weer bij komt. Mijn motto is vooral: laten we het leuk en gezellig houden. Voel je welkom, maar niet verplicht. En houd het creatief en luchtig, zoals jij ook zegt. Wij vieren dit jaar bijvoorbeeld voor de lol het Mithras-feest rond de winterzonnewende om verbinding en het licht te eren. Fijne dagen!

  • Jeannette Bal

   Reply Reply 12 december 2018

   leuk eigen invulling. ik ga het opzoeken Mithras

Leave A Response

* Denotes Required Field